Bhutan

Klimaatverandering: voorkomen van overstromingen

Direct doneren

Projecten | Bhutan

Bhutan

Klimaatverandering: voorkomen van overstromingen

Bhutan ligt in het Himalaya gebergte ingeklemd tussen China (Tibet) en India.

Met circa 700.000 inwoners is Bhutan heel dun bevolkt. De meeste mensen wonen op het platteland, of liever, op de hellingen van de bergen, soms drie dagen lopen van de weg.

De overheid heeft een politiek waarin cultuur, milieu, een goed bestuur en economische ontwikkeling elkaar aanvullen. Bhutan stoot netto geen CO2 uit, want er zijn veel bossen en bijna geen vervuilende industrie. In de toekomst wil Bhutan alle CO2 uitstoot voorkomen door organische producten te verbouwen, schone energie te gebruiken en geen afval meer te produceren. Plastic zakken zijn in Bhutan niet toegestaan en ook het kopen van sigaretten zonder vergunning is strafbaar.

Bhutan ontkomt niet aan de gevolgen van klimaatverandering, ook al levert ze daaraan nauwelijks een bijdrage. Klimaatverandering houdt niet op de bij de grenzen en Bhutan merkt dit doordat het gletsjerijs in de Himalaya sneller smelt dan vroeger. Het ijswater vult de rivieren en voorziet de bevolking van water om het land te bewerken, om te drinken en om het Bhutan en een stukje van India van stroom te voorzien met waterkrachtcentrales.

Wanneer de gletsjers smelten en er meer water in de ijsmeren komt dan er uit gaat, ontstaat er een enorme druk op de ‘dijken’ (een soort natuurlijke stuwdammen) van de ijsmeren. Wanneer de druk hoog oploopt, kunnen de dijken breken en stort het water zich ineens in de valleien van Bhutan. De enorme waterkracht die dan vrijkomt kun je vergelijken met een Tsunami, alleen komt het water nu van boven. Het water zal veel vernietigen, maar daarna is het meer leeg en komt er helemaal geen water meer naar de valleien, of alleen in de zomermaanden en dat betekent uitdroging van het land, geen schone energie en geen opbrengsten van het land en de waterkrachtcentrales die de energie leveren aan Bhutan en India.

Bhutan probeert dit soort drama’s voor te zijn. Vanaf 2009 tot 2013 (ieder jaar van juli tot oktober) trokken een groep van enkele honderden mannen en vrouwen naar het meest bedreigde ijsmeer, het Thorthormi meer, om een uitlaat te maken zodat het water eerder kan wegstromen, nog voordat de dammen rondom het meer doorbreken. Drie maanden per jaar werken de mannen en vrouwen om het waterniveau stap voor stap omlaag te brengen.

Thorthormi gletsjermeer

Dit is een enorm karwei, vooral omdat de rotsblokken en stenen met de hand worden verplaatst of in stukken worden gemokerd. Machines zijn er niet, daarvoor is het te hoog (4.500 meter), te koud (0 tot -5 graden overdag) en te onherbergzaam. Het is 9 dagen lopen langs bergpaadjes om bij het meer te komen.

Gevaarlijk is het ook. In 2010 stierven 2 mannen op weg naar het meer door hoogteziekte en werden er veel ziek door het moeilijke en vele werk en de kou.

Het Umoja Fonds ondersteunt de Bhutanen bij dit werk.

Winddichte gore tex jacks voor de werkers aan Thorthormi gletsjermeer
Het Umoja fonds heeft in 2011 8000 euro beschikbaar voor de aanschaf van goede winddichte gore tex jacks voor de 370 werkers die in de zomer van 2011 naar Lunana reizen in het Himlaya gebergte van Bhutan . De groep, in navolging van de groepen die in 2009 en 2010 in Lunana werkten, gaat in 3 maanden tijd proberen het water peil in het meer Thorthormi verder te laten zakken zodat de druk op de dam rond het meer afneemt. Daarmee voorkomen ze een doorbraak van de dam, wat een grote overstroming in de benedenloop tot gevolg zou hebben en ecologische ramp voor Bhutan zou betekenen.
Goede jassen zijn voor de mannen die op grote hoogte en in koude omstandigheden werken belangrijk. In Thimphu (hoofdtsda van Bhutan) zijn de jassen gecontroleerd door Henk de Jong, bhutan+partners, samen met Dowchu Dukpa, de coördinator van het project in Bhutan. Het zijn gore tex jassen, in de kleuren blauw, zwart en donker rood, met een fleece binnen jas. De jassen zijn in Nepal gemaakt en op 8 juli officieel aangeboden aan Lyonpo Khandhu Wangchuk, de minister van economische zaken van de Royal Governement of Bhutan.

Overhandiging van de gore tex jacks aan aan Lyonpo Khandhu Wangchuk, de minister van economische zaken van Bhutan (juli 2011)

Sinds het begin van de werkzaamheden in 2009 is het waterpeil nu 368 cm gedaald. Het doel is uiteindelijk 5 meter.
De jacks die door het Unojafonds beschikbaar zijn gesteld, hebben uitstekend dienst gedaan. De populariteit van de blauwe en groene jassen onder de veldwerkers was groot. Sommige Bhutanezen melden zich alleen al aan voor de missie vanwege de beschikbaar gestelde jacks.

Groepsfoto van de veldwerkers aan het Thorthormi gletsjermeer met de nieuwe jacks (oktober 2011)

Documentaire ‘86 centimetres’
Bhutan+partners maakte van het werk aan de gletsjermeer een documentaire; ‘86 centimetres’. Je kunt de documentaire kopen, maar wanneer je 25 euro of meer stort op rekening van het Umoja Fonds, krijg je de DVD gratis thuis gestuurd.

Voor meer info: www.86centimetres.org en www.bhutanandpartners.org